Ismét látható a magyar ősmotor

2012.10.11. 10:28

Ősztől ismét működik a Benczúr Ház, a fél év alatt felújított kulturális központban kapott helyett a korábban általunk is bemutatott, magyar ősjárművekkel is hívogató Postamúzeum, amely csütörtöktől várja a látogatókat Budapesten.

Szilágyi Mária igazgató elmondta, a három tulajdonos közül először 2002-ben a MATÁV Rt. jelentette be, hogy nem tudja tovább finanszírozni a kulturális központ fenntartását, 2003-ban pedig az Antenna Hungária Rt. szállt ki. Végül egyetlen fenntartóként a Magyar Posta Zrt. maradt, majd 2008-ban szűnt meg végleg a központot működtető alapítvány.

A Magyar Posta új vezetése 2010-ben döntött arról, hogy a hagyományokkal rendelkező intézetet újraindítják. Az ingatlan 52 százalékát a tulajdonostársaktól visszavásárolta, és immár 100 százalékos tulajdonosként a tevékenység felélesztésére 2011-ben új alapítványt, a Postás Múzeumi és Művelődési Alapítványt hozta létre.

"Szerény eszközeimmel mindent elkövettem annak érdekében, hogy a Benczúr Ház megmeneküljön. Részt vettem a felszámolásban is, sikerült a kulturális központ értékeit átmenekíteni. El tudtuk helyezni a 105 éves Erkel Ferenc Zeneiskolát és a 85 ezer kötetes könyvtárat is. Vannak olyan egykori kollégák, akik jelezték, hogy szeretnének visszatérni és újra együtt dolgozni, és ez nagyon jóleső érzés" - mondta az igazgató.

Szilágyi Mária kifejtette, hogy az épület első és második emeletén a Postamúzeum kapott helyett. A szalonokban komolyzenei rendezvényekkel, költői és irodalmi estekkel, a galériában pedig képzőművészeti kiállításokkal várják majd az érdeklődőket.

Művészeti, szakmai találkozókat, a szabadtéri színpadra jövő nyárra pedig könnyedebb operaelőadásokat terveznek. Folyamatosan üzemel az 1930-ban létrehozott étterem és kávézó is.

"Szép lassan indulnak el a programok, nagyon nagy munka volt a rendkívül rossz állapotban lévő épület felújítása. A kert gaztenger volt, a gépészeti munkálatok során pedig mindent ki kellett cserélni. Gépészetileg és elektronikailag a 21. századnak megfelelő kondíciók várják a látogatókat, wifihálózat az egész épület területén elérhető" - tette hozzá.

Szilágyi Mária arról is beszélt, hogy rekord idő alatt újították fel a házat, amelyet 1896-ban Marmorek Oszkár tervei alapján egy év alatt építettek fel. Márciusban kezdődtek el a munkálatok, felújított állapotban látható Róth Miksa színes üvegablaka is.

A palota háromszintes lakóháznak épült. Az első tulajdonos - Egyedi Lajos - halálát követően az épület a Magyar-Itáliai Bank tulajdonába került. A banktól 1930-ban vásárolta meg az ingatlant a Magyar Királyi Posta Jóléti Alapja, hogy egyesületeinek otthont teremtsen. A II. világháborúban a palota csak kisebb károkat szenvedett, majd az ötvenes évektől ismét a postások művelődésének szolgálatába állt. Az épület a kilencvenes évek elején a Magyar Posta Rt., a MATÁV Rt., és az Antenna Hungária Rt. által létrehozott Postai és Távközlési Művelődési Alapítvány székháza lett.

A postai világnapot október 9-én tartják annak emlékére, hogy Bernben 1874-ben ezen a napon alapították meg az Általános Postaegyesületet (1878-tól Egyetemes Postaegyesület - UPU) a nemzetközi postaszolgálat összehangolására és továbbfejlesztésére. A 22 alapító között volt Magyarország is. A mára 190 tagnál többet számláló UPU 1948 óta az ENSZ szakosított szervezete.

A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet a szolgáltatás társadalmi és gazdasági jelentőségére. Az idei mottó: "Új világ, új stratégia" - közölte a Magyar Posta Zrt. hétfőn az MTI-vel.