Kiállították a partra sodort japán Harley-t

2012.10.28. 06:50

A Harley-Davidson milwaukee-i múzeumában már megtekinthető Ikuo Jokojama – a tóhokui földrengés és szökőár túlélőjének – FXSTB Softail Night Trainje. A motort egy kanadai sziget partján, egy konténerbe zárva találták meg idén áprilisban, miután ötezer kilométert, tizenhárom hónapot hánykolódott a Csendes-óceánon.

Jokojama és motorja története április végén már bejárta a világsajtót. A Japán férfi három családtagját és otthonát vesztette el a tavaly márciusi katasztrófában. Motorját, amit egy konténerben tartott a háza mellett, a földrengést követő cunami magával ragadta, és bemosta az óceán nyílt vizére. A konténerre és a benne lévő Harley-ra egy lomkereső akadt rá idén áprilisban, egy kanadai sziget partján. A hatóságoknak a rendszám alapján sikerült beazonosítani tulajdonost, akit nem sokkal később, egy átmeneti szálláson megtaláltak.

A tragikus sorsú Jokojamának a Harley felajánlotta, hogy a motort visszaszállítja Japánba, ám a férfi lemondott az ajánlatról, és azt kérte: állítsanak örök emléket vele a tragédia halottainak. Az amerikai vállalat ennek eleget tett, és ma már a milwaukee-i múzeumukban látható a leharcolt, korrodált jármű.