Kisunokám, multimilliomos vagy?

2012.10.30. 07:03

Van úgy, hogy valami öregebb motorra vágyunk, hisz abban még volt anyag, mert azt még embereknek tervezték, mert azok olyan őszintén szerethetők voltak hibáikkal együtt. Indokot könnyű mondani, de a hasonló közhelyek pufogtatásán túl is van abban valami, hogy jó érzés idős gépekkel bíbelődni.

Legtöbbünk valami olyasmire vágyik, amit fiatalkorában nem engedhetett meg magának, egyesek apjuk vágyait teljesítik be. De mit tegyenek azok, akik dédnagyapjuk álmait élnék meg? Ez sem lehetetlen, csak egy szakajtó pénz kell hozzá: a Bonhams Las Vegas-i aukcióján egy döbbenetes ritkaság kerül kalapács alá: egy 1902-es Pope Rambler.

Albert Pope volt a második amerikai motorgyártó, néhány hónappal az Indian után és egy évvel a Harley-Davidson előtt látott munkához. Gépeik a stabilitásuknak köszönhetően hamar sikeressé váltak. A január 10-i rendezvény sztárjának nem csak a kora miatt jár a tisztelet: ez az egyhengeres nem restaurált példány, gyári festéssel büszkélkedhet, így jóval értékesebb az utólag helyrehozott gépeknél.

Akit érdekelnek a gyönyörű részletei, a Bonhams oldalán alaposan belenagyíthat a képbe; van mit nézni a 110 éves motorkerékpáron. A gép értéke 17-18 millió forint, de láttunk már csodát, ez jóval magasabbra is felkúszat az aukció során – a veteránpiacot már évtizedek óta spekulánsok és unatkozó multimilliomosok uralják.

Szintén sok-sok millió kell az aukció többi csemegéjéhez is: két 1954-es BMW Rennsport 254 (az egyik oldalkocsis) és egy 1939 BMW RS 255 Kompressor kerül kalapács alá – mindegyik értékes, igazolt eredetű versenygép. Aki gyönyörködne bennük, ide kattintva megteheti, hisz az álmodozás ingyen van.