Már Európában is bajban a Suzuki

2012.11.07. 17:05

Bajok vannak a Suzukival. A hétvégén kiderült, a világrengetőnek szánt Kizashi autójukat kivonják az óriás indiai piacról, mert senkinek sem kell, de a tegnap megjelent amerikai hírek sokaknak meglepetést okoztak.

A Suzuki kénytelen kivonulni az Egyesült Államokból: az importőr a dollár-jen árfolyam kedvezőtlen alakulása miatt az elmúlt hónapokban versenyképtelenné vált. Több százmillió dollár tartozást halmozott föl, így kénytelen volt csődvédelmet kérni. Az alacsony eladások is gondot okoztak. Csupán a négykerekűek távoznak: a motorkerékpárok értékesítése sikeresebb, azt nem függesztik föl.

A még mindig válsággal terhelt Európában is vannak gondok: spanyol sajtóértesülések szerint a Gijónban található, 200 embert foglalkoztató üzemüket is bezárják jövő márciusban. Az 1984-ben megnyitott fiókvállalat kilenc különböző modellt készített, közben 30 millió euró veszteséget halmozott föl.

A kialakult helyzetben a mediterrán országokban is csökkenő kereslet is szerepet játszott: 2012-ben a spanyol motorpiac 18,3 százalékot, az olasz 21,7 százalékot zuhant vissza. (A magyar piac 2012-ben 6,4 százalékot esett.)