Hummeres gázolás: itt a teljes videó

2012.12.12. 10:57

A Kurier közlése szerint az egyik szemtanú, egy 26 éves német férfi bocsátotta a rendelkezésükre a vágatlan felvételt.

A képsorokat a német férfi készítette a gyanúsított mögött haladó, vele együtt Romániából hazafelé tartó egyik gépkocsiból. A tanú bírálta a rendőri intézkedést, többek között azt mondta a Kuriernak, hogy a rendőrök akkor is leadtak lövést a gyanúsítottra, amikor már nem jelentett veszélyt rájuk.    A most az internetre feltett felvétel közel hét perc hosszú.

A lap korábban már közzétette a képsorok egy rövidített változatát. A gyanúsított német ügyvédje akkor az osztrák lapnak úgy nyilatkozott, hogy az egyik intézkedő motoros rendőr a jármű ablakán keresztül gázpermettel lefújta védencét, aki emiatt gázt adott, és ekkor gázolta halálra a másik motoros járőrt.

A Központi Nyomozó Főügyészség még novemberben megkapta a teljes felvételt. A hatóság szóvivője akkor azt közölte, a képsorok az eddigi gyanút nem vonták kétségbe, így továbbra is hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják Thomas B. osztrák állampolgárt.

Fazekas Géza szóvivő közölte: a vágatlan felvételen, amelyet az egyik járműből telefonnal készítettek, látható a fegyverhasználat, a rendőri intézkedés, az azzal szembeni ellenállás, valamint az is, amint a másik motoros járőrt leszorítják. A gázspray használatáról szóló állítást a nyomozásra való hivatkozással nem kommentálta a szóvivő. Azt azonban elmondta, hogy a helyszíni szemle során a terepjáró valamennyi ablaka teljesen fel volt húzva.

A Kuriernak nyilatkozó tanú azt mondta, miután megállt a gépkocsival, Thomas B. lehúzta az ablakot, hogy a rendőrrel beszéljen. "Ekkor kapott gázspray-t. Legalábbis úgy látszott" - fogalmazott a lapnak. Feltételezése szerint a gyanúsított gázt adott, de közben a keze még az ablakemelőn volt és ezután emelkedett fel az ablak. A német férfi szerint a rendőrök "ok nélkül" adtak le több lövést is a gyanúsítottra. Állítása szerint akkor is rálőttek Thomas B.-re, amikor ő már kiszállt a gépkocsiból és felemelt kézzel állt.

A szóvivő korábbi közlése szerint egy másik mobiltelefonos felvételt a gázolás után az egyik Hummer terepjáró vezetőjének mobiltelefonjáról foglaltak le. A szakértők mindkét felvételt elemzik, ezek eredményétől függ, hogy lesz-e újabb gyanúsítás.

Az elgázolt rendőr, Kenéz Imre a kórházba szállítás közben meghalt. Az osztrák gázolót előzetes letartóztatásba helyezték.