Pakisztán az új Spanyolország?

2013.03.01. 13:55 Módosítva: 2013.03.01. 13:55

Több európai gyáregységének bezárása után Pakisztánban nyit új telephelyet a Yamaha. Az első bejelentést 2009-ben tették, azóta jelentős fejlesztések történtek. A komplexum 150 millió dollárért épül fel, a beszállítókkal együtt 45000 új munkahelyet teremt.

Az ázsiai országban működő 60 motorgyár mind a 125 köbcenti alatti kategóriát célozza, elavult 70-es évekbeli technológiájú gépekkel. A Yamaha éppen ezért kicsivel nagyobb, modernebb és környezetkímélőbb motorok összeszerelését tervezi.

Pakisztánnak jót fog tenni az üzlet: több mint másfél millió motort gyártanak évente, az import viszont minimális. Azt se felejtsük el, hogy ebben az országban készül rengeteg olyan motoros bőrruha, amit a világ minden táján különböző nagy márkák forgalmaznak.

Az új beruházás azért is érdekes, mert a gyártó tavalyi mérlege nem ad okot a bizakodásra. Az forgalom 12,8 %-kal csökkent, mivel sem Amerikában sem Európában nem sikerült az eladások növelése. Érdekes, még az olyan országokban is visszaesett a vásárlók száma, mint a dinamikusan motorizálódó Indonézia vagy Brazília. Az új gyár Euro3-as normát teljesítő, de kedvező árú modellekkel erősít - hisznek a közel-keleti eladások növekedésében.