KTM-mel a világ körül

2013.03.21. 11:58

Ismét világutazók jártak Budapesten: a cél előbb Mongólia, majd Óceánia, végül az amerikai kontinens. A két KTM 1190 Adventure R-t alaposan felpakolták – még a gyalogosok is lassítottak, a narancs-fehér-fekete gépeken látszik, hogy nem a szomszédos Rákospalotára tartanak.

Az egyik utazó Barbara Kenedi, a KTM gyár alkatrész és kiegészítő részlegének igazgatója: lelkesen mesél, hisz hat másik nyelv mellett tökéletesen beszél magyarul az egykori enduró versenyző és lelkes túrázó. Partnere, Peter Höllbacher szintén offroad specialista.

Túrájuk ugyan még csak most kezdődött, de aki szeretné nyomon követni kalandjaikat, a Facebookon megteheti: ígéretük szerint a Panini Moto Tours galériájába időről időre újabb és újabb képeket töltenek majd föl.

Kérdésünkre, hogy honnan a név, amely elsőre se hozzájuk, se az osztrák motorokhoz nem köthető, elárulták, hogy még egy korábbi útjukra való felkészüléskor jött. A nappaliba próbaként felvert sátrukba éjszakára békésen beköltözött házi macskájuk – az ő nevét kapta meg kétszemélyes kalandjárat.

A két, már gyárilag is bőségesen felszerelt Adventure nem teljesen széria: a gyári Power Parts listáról számos speciális tartozék került fel rájuk. Ezek részben a kényelmet, részben a pakolhatóságot, részben pedig az 1190-es kéthengeres védelmét szavatolják.

PHDS gumiágyazás fogja a kormányt, így lényegesen kevesebb remegés jut el a vezető karjához – a rossz utak rázása és a mechanikus vibrációk nélkül tovább bírják majd a nyeregben. Az R-változat színre festett bukóvasai és a Power Parts alumínium kartervédő is fontosak; kedvencem mégis a házi készítésű apró, fém szerszámos láda volt, amelyet a gyári csomagtartó és a hátsó ülés közé szabtak be.

Barbara és Peter ma elhagyják Budapestet, déli irányt vesznek: aki figyel a két felpakolt KTM-re, ma még a Balatonnál és Nagykanizsán is észreveheti őket. Onnan a Balkán felé visz útjuk, ahonnan néhány hónap és kilométerek tízezrei után a Panini Moto Tours elér a mongol sztyeppékre.