A japánok lekörözik a BMW-t?

2013.03.28. 06:42

Motorkerékpárok megbízhatóságát vizsgálta új felmérésében az amerikai Consumer Reports. Bár a közel ötezer motoros megkérdezésével készült kutatás teljes eredményét csak később hozzák majd nyilvánosságra, néhány érdekes adatot már most kiszivárogtattak.

A felmérés szerint a japán motorok tulajdonosai sokkal kevesebb meghibásodásról számolnak be, mint azok, akik BMW-n, vagy Harley-Davidsonon ülnek. Míg a német és amerikai márka esetében minden harmadik motornál észleltek már valamilyen meghibásodást, a yamahások, hondások és kawasakisok csupán tizede kényszerült váratlanul szervizlátogatásra.

Igaz, a Consumer Reports eredményeiből az is kiderül, hogy a hibák háromnegyedét viszonylag olcsón – 200 dollár (47 ezer forint) alatt – orvosolni lehetett. A megkérdezettek 21%-a világítással, különféle kapcsolókkal, valamint egyes extrákkal (pl. rádió) kapcsolatos problémáról számolt be, de a fék meghibásodására is sokan – 20% - panaszkodtak. A motorblokk, a váltó és a futómű meghibásodási aránya már jóval alacsonyabb volt.

Érdekes, hogy a problémák ellenére a BMW-, illetve Harley-Davidson-vásárlók jobban ragaszkodnak motorjukhoz. Ha most kellene motorvásárlásról dönteniük, háromnegyedük nem változtatna korábbi választásán, ezzel szemben a Yamahánál csupán 63, a Kawasakinál 60 százalék tartana ki.