Már a nők is motorozhatnak

2013.04.02. 13:05

Szaúd-Arábia társadalmi szigoráról ismert vallási rendőrsége engedélyezte, hogy a nők bizonyos feltételek mellett biciklire vagy motorkerékpárra üljenek. A nők akkor élhetnek ezzel a lehetőséggel, ha mindig kíséretükben van a család egy férfi tagja és a vallási előírásoknak megfelelően vannak öltözve - jelentette a helyi sajtó.

A vallási rendőrség ugyanakkor kikötötte, hogy a nők nem használhatják közlekedési eszközként a bicikliket vagy a motorkerékpárokat, és csak ahhoz járult hozzá, hogy a családjukkal szórakozásként használják a kétkerekűeket parkokban és szabadidős helyeken.

Szaúd-Arábiában az iszlám jog, a saría szigorú értelmezését követik. Ennek megfelelően a nők nem vezethetnek autót, és többek között nem utazhatnak külföldre férfi családtag kísérete nélkül. A mérsékelt reformok keretében az utóbbi két évben ugyanakkor az uralkodó, Abdallah király engedélyezte például, hogy 2015-től nők is részt vegyenek a helyhatósági választásokon: hogy voksoljanak és választhatók legyenek. A súra nevű tanácsadó testület – amelynek már nők is tagjai lehetnek – pedig fontolóra vette, hogy eltörölje a nőkre vonatkozó vezetési tilalmat.