Szlovák lány a világ körül

2013.04.04. 10:27

Tervei szerint 14 hónap alatt, 70 ezer kilométert megtéve motorozza körbe egyedül a Földet egy alig 24 esztendős eperjesi szlovák lány, aki szerdán Torinóból indult el világ körüli útjára.

Katarína Vrábelová nem profi motoros, és bár néhány évvel ezelőtt már sikeresen teljesített egy több hónapos motoros túrát Délkelet-Ázsiában. Saját bevallása szerint mostani útjáról egy éve hozta meg a végső döntést, azután, hogy megismerkedett Igor Brezovar szlovén származású világjáróval.

"Neki köszönhetően döntöttem úgy, hogy mindent egy lapra teszek fel, feláldozom az összes időmet, eladom a szeretett autómat, elhagyom a kicsi üzletemet és elindulok álmaim után" - mondta Katarína.

A fiatal kelet-szlovákiai lány néhány évvel ezelőtt motoron járta be Vietnamot, Laoszt és Thaiföldet. Mint mondta: mivel akkor még nem volt elég pénze ahhoz, hogy otthonról induljon el motorral, így Vietnamban vásárolt egy öreg 125 köbcentis Hondát, és kilenc hónapig tartó körútja során azzal járta be Délkelet-Ázsiának azt a szegletét. Az utazás annyira a hatalmába kerítette, hogy szeretett volna ugyanazon a motoron hazatérni. Erre végül nem került sor, mivel a járgánnyal nem jutott át a kínai határon.

Útja során Katarína Vrábelová 40 országon készül átmotorozni. Az első komolyabb szakaszt a a legnehezebb terepnek tartott afrikai kontinensen kezdi. Itt dél felé haladva 20 ezer kilométert tesz meg.

A tervek szerint napi átlaga 300 kilométer lesz, egyes szakaszokon a megtett út azonban elérheti a napi ezer kilométert is. Reméli, ezt a szakaszt sikerül kisebb, saját maga által is elvégezhető javításokkal letudnia, mert mint mondta: a BMW GS 650 Sertao számára legközelebb Dél-Afrikában tud olyan szervizt, ahol komolyabb javításokra is képesek.