Kétkerekű taxival a dugó ellen?

2013.04.29. 05:50

Kétkerekű taxival próbálják csökkenteni a nagyvárosok zsúfoltságát a Technische Universität München, valamint a szingapúri Nanyang Technological University hallgatói. A két egyetem diákjai közösen fejlesztették a VOI Conceptet.

A cél egy könnyen manőverezhető, olcsó robogó elkészítése volt, mely ugyanakkor az autókéhoz hasonló kényelmet biztosít. A tervezők a járművezető pozícióját egészen hátratolták, előtte pedig egy zárható kabin kapott helyet. Ez nemcsak az időjárás ellen nyújt védelmet, de a fejlesztők reményei szerint ütközés esetén is megóvja az utas épségét. A motor a személyszállításon kívül több més feladat ellátására is használható: a kabin leszerelésével könnyen alkalmassá tehető árufuvarozásra, de akár mobilkonyhaként is működtethető.

A VOI Concept emellett a környezetet sem terheli károsanyag-kibocsátásával, mivel villanymotor hajtja: egy töltéssel 80 kilométert tud megtenni, végsebessége pedig megközelíti az 50 km/h-t. Bár egyelőre csak prototípusról van szó, és nem valószínű, hogy a közeljövőben elárasztanák az utcákat az ehhez hasonló kétkerekű taxik, a VOI mégis érdekes alternatívát kínál a városi közlekedésre.