Kiszivárgott képeken a kompresszoros Bimota

2013.05.18. 06:35

A különleges motorjairól híres olasz gyártó, a Bimota tavaly ősszel, Milánóban mutatta be kompresszoros sportgépét, a DB11 VLX-et. A brutális erejű csúcsmodellt még tovább faragták, a sorozatgyártáshoz közeledő motort ezúttal a gyárban kapták lencsevégre.

A VLX a Ducati Diavelből ismert 1198 köbcentis, V2-es Testastretta 11° blokkra épül, amely eredetileg 162 lóerős volt, a kompresszor segítségével azonban 191 lovasra tornászták fel teljesítményét, csúcsnyomatéka a korábbi hírek alapján 127-ről 142 newtonméterre nőtt. A gyári tesztpilóták szerint a DB11 VLX már alacsony fordulattól kezdve egyenletesen és kiszámíthatóan adja le teljesítményét, ráadásul a kompresszor nem is dobott sokat a motor súlyán – a száraz tömeg 175 kiló lett.

A Bimota a hírek szerint nem tervezi kompresszoros gépekkel feltölteni modellpalettáját, a DB11 VLX-et csupán azért készítették el, hogy megmutassák: ők erre is képesek. A legvadabb Bimota forgalmazása a tervek szerint a jövő év elején kezdődhet meg, de a kis olasz gyártó máris következő nagy dobására készül: az idei, milánói EICMA motorkiállításon mutatják be a BB3-at, melyet Oberdan Bezzi tervei alapján építenek meg, blokkját pedig ezúttal a Ducati helyett a BMW-től kölcsönzik.