Majd a Honda meggyógyít

2013.05.29. 13:07

Tudjuk, a Honda nem csak motorokkal és autókkal foglalkozik, kutatásaik sokrétűek, gyakran titkosak, kívülállóknak sokszor követhetetlenek. Legújabb fejlesztésük egy járássegítő, vagyis exoskeleton – ez a motorbalesetek számos sérültjének is megkönnyítheti az életét.

Ez nem csak egy szimpla kísérlet, hisz az első száz darabot már eljuttatták a japán kórházakhoz, akik élesben tesztelik – ha beválik, sokak mindennapjait teheti élhetővé a szerkezet. A cég nincs egyedül a törekvéssel, hiszen már többen is foglalkoznak hasonló fejlesztésekkel: a Panasonic, a Cyberdyne és az Ekso gyógyászati, a Lockheed Martin hadászati irányban tapogatózik – ez utóbbi cég a nem fáradó, villámgyors szuperkatonát akartja így megteremteni.

Tizennégy éve dolgoznak ezen, az egyes fázisokat a saját gyári munkásaik próbálták ki. Az ő tapasztalataik alapján lett egyre jobb és jobb a járássegítő: a gyári beszámolók szerint az Asimo roboton végzett kutatás is sokkal közelebb vitte őket a járás, az izmok és a csontok pontos megismeréséhez. Az exoskeleton tömege 2,6 kiló.

A képek forrása: Gizmag.com