Kincseket láthat még két napig

Kállítás, Adler Panzió, Budaörs

2013.06.15. 09:02

Last Minute kirándulás: vasárnapig tekinthető meg a budaörsi Adler panzióban az a kiváló hangulatú tárlat, ahol a magyar ipar elterjedt motorjain túl igazi ritkaságok is megtekinthetők.

A mindenki által ismert Csepelek és Pannoniák mellett egymás mellett áll a két kisszériás terepmotor, az MC62 és egy exportra készült MC66 White – mindkettő igazi gyűjtői kincs, akárcsak a pár méterre tőlük kiállított Danuvia White triál.

Utcai gépekben sincs hiány – talán a legszebb a korabeli építésű, Kocsis hengerrel szerelt 125-ös verseny-Csepel. A filigrán vonalak, a dupla dobos első kerék csodálatosak, a kék banánnyereg kifejezetten jól mutat. Mellette egy őrületesen ritka prototípus parkol: az 1939-es lemezvázas Csepel 100L az egyik legszebb magyar motorkerékpár.

A kiállítás középpontjában a teljesen egyedi Cyklomobil forog – ez a Sárvári gyűjtemény igazi kincse. Az alumínium karosszériával szerelt gép az ébredező robogódivatot próbálta meglovagolni, de az 1949-es Csepel 125-re épített 1952-es tanulmánymotor sokkal inkább a háború előtti évek art deco kézművességét mutatja fel. Bárdi István, Jordán Károly és Korpodeán Viktor gépe a háború utáni évek egyik legszebb próbálkozása; naná, hogy csak ez az egy darab létezik belőle.

Az Adlerben vannak még kerékpárok, akad autó és egyéb izgalmas motorok is: lapozzanak bele a galériába, és ha tehetik, nézzék meg személyesen is – most hétvégén még megtehetik.