A legdrágább bukósisak

2013.06.19. 11:56

Te vennél orosz sisakot? Lehet, hogy hamarosan megváltozik a véleményed: ha a LiveMap fejlesztése befejeződik, a karbonszálas bukó lehet a modern túramotorosok kedvence. Azoknak, akiknek a folyamatos navigáció fontos, nélkülözhetetlen lehet a moszkvai fiúk fejlesztése.

Az Android alapú szolgáltatás életmentő lehet; gondoljunk csak arra a pánikra, ami idegen nagyvárosokban keríthet minket hatalmába. Izzadunk a sisakban és dzsekiben, ezer sávon hömpölyög a forgalom, nincs kitől kérdezni, nem bírjuk követni a kormányra szerelt navi utasításait, a térkép meg eleve reménytelen. Azon túl, hogy időt vesztünk, a stresszhelyzet nagyon könnyen balesetbe sodorhat bennünket.

A bukó héja alá, a tarkó fölé szerelik a műholdas érzékelőt, míg a plexihez optikai csatorna vezet – a megoldás nagyon hasonló a repülőgépeken vagy a luxusautókon megismert Head Up Display rendszerhez. Mivel a plusz berendezés nagyobb helyet igényel a hagyományos fül mellé szerelt Bluetooth kommunikációnál, ezért a sisak mérete is kicsivel nagyobb az eddig megszokottnál.A LiveMap lényege, hogy a szemünk az úton marad, a periférikus térbe vetítik ki az információkat, miközben fülünkbe egy kis hangszórón keresztül ugyanezt megismétli a gép.

Andrej Articsev cégvezető elmondta, hogy próbálják Oroszországban tartani a gyártást, de nem könnyű a helyzetük, egyelőre fő befektetőre vadásznak – ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy eredeti terveiket tartva 2014-ben piacra dobhassák a nagyjából félmillió forintos kerülő navigációs bukósisakot.