Izmosodik a meztelen olasz

2013.07.12. 09:38

Bemutatta a 2014-es modellévre szánt Tuono V4 R-t az Aprilia. Az olaszok kisebb változtatásokat végeztek a meztelen gépen, mely erősebb és biztonságosabb is lett elődjénél.

Az egyliteres, négyhengeres V-motor teljesítményét a korábbi 167 lóerőről 170-re növelték – ezt 11500-as fordulaton adja le. A csúcsnyomaték ugyanakkor változatlan maradt: tízezres fordulatnál 115 newtonméter. A teljesítmény-növekedést a kipufogó és az üzemanyagellátó-rendszer átdolgozásával érték el. A benzintank kapacitása 17 literről 18,5-re nőtt.

A Tuono emellett Bosch 9MP rendszerű blokkolásgátlót is kapott, mely három fokozatban állítható. Választhatunk Track, Sport és Rain üzemmódokat, tehát esőben és versenypályán is nagyobb biztonságban motorozhatunk. Az APRC elektronikai csomagon is finomítottak: a nyolcfokozatú kipörgésgátló gyorsabban reagál a motoros által kiadott utasításokra, míg a három lépésben kapcsolható egykerekezés-kontroll működését is finomhangolták.

A 2014-es Tuono feketében és fehérben lesz kapható, de a forgalmazás megkezdéséről és a motor áráról egyelőre nem adott ki információkat az Aprilia. A modellfrissítés előtti V4 R APRC Magyarországon jelenleg kicsivel több, mint négymillió forintba kerül – ezt tovább növeli a regisztrációs adó.