Lehullt a lepel: itt a legújabb Ducati

2013.09.10. 09:33

Alig néhány hete kapták lencsevégre a kémfotósok a Ducati legújabb sportmotorját, a 899 Panigalét. Akkor még arra lehetett számítani, hogy az olasz motorgyártó – a hagyományokhoz hűen – idén is a novemberi EICMA motorkiállításra viszi el új modelljeit, így a kis Panigalét is. Némi meglepetésre azonban nem vártak addig, már a Frankfurti Autószalonon megmutatták legfrissebb sportmotorjukat.

A nagyobb testvérhez, az 1199 Panigaléhoz hasonlóan a 899 is monocoque vázat kapott, és a 90 fokos hengerszögű, V2-es Suparquadro blokkot is megtartották. Igaz, ennek hengerűrtartalma 898 köbcentisre csökkent, hatsebességes váltót kapcsoltak hozzá. Teljesítménye 148 lóerő, melyet 10750-es fordulaton képes leadni, míg 102 newtonméteres csúcsnyomatéka 9000-nél jelentkezik. A száraz tömeg 169 kilogramm.

A ride-by-wire markolattal pontosan adagolható a gáz, és a vezérlőelektronika három különböző programjának segítségével a gázreakciót saját stílusunkhoz és a körülményekhez is igazíthatjuk. Verseny és sport-módban a maximális teljesítmény rendelkezésre áll, utóbbinál azonban finomabb, kevésbé éles gázreakcióra számíthatunk. A harmadik, Wet fokozat, mint neve is mutatja, elsősorban nedves aszfalton, illetve rosszabb tapadású utakon ajánlott, és 110 lóerőre fogja vissza a teljesítményt.

Külsőre nagy a hasonlóság az 1199 és a 899 Panigale közt, az új modell hátsó futóműve azonban az 1199-esével ellentétben kétkarú lengővillát kapott. A hátsó rugóstag a Sachstól, a 43 milliméteres, fejre állított első villa pedig a Showától származik. A megállásról Brembo fékrendszer gondoskodik: előre négydugattyús féknyergek és 320 mm-es tárcsák, hátra pedig kétdugattyús nyereg és 245 mm-es tárcsa került, a 9MP blokkolásgátló Bosch gyártmány.

A 899 Panigale kétféle színben lesz majd elérhető: a hagyományos Ducati-vöröshöz fekete, míg az Arctic White fehérhez vörös felnik járnak. Az alapár 14995 dollár, vagyis 3,4 millió forint – hazánkban ennél minden bizonnyal drágábban juthatunk majd hozzá.

Bandi és Pista Frankfurtban testközelből is megnézhette az olaszos idomokat. Képeiket, és a Volkswagen-csoport további újdonságait erre találják.