Nem bírta tovább a Ducati

2013.10.22. 14:24

Tegnap még arról számoltunk be, hogy a Ducati erőfeszítései ellenére rendre szivárognak ki a fotók és információk az érkező 1199 Superleggeráról, de akkor még azt lehetett sejteni, hogy a hivatalos bemutatással kihúzzák valahogy a következő két hetet, ami még hátravan a milánói motorkiállítás megnyitásáig. Nem így lett: az olaszok elgyengültek, és idő előtt leleplezték sportmotorjukat. Az újdonságból mindössze ötszáz darabot gyártanak majd, és a Superbike-homologizációs célokkal készült 1199 Panigale R felé pozícionálják a kínálatban.

Az előzetes információk 166 kilogrammos súlyról szóltak, a hivatalos adatok szerint azonban szárazon 155, míg menetkészen 177 kilogrammos lett a Superleggera, mely így nagyjából tíz kilogrammal könnyebb, mint a Panigale R. A súlycsökkentés érdekében mind a monocoque-váz, mind pedig a Marchesini felnik magnéziumból készültek, a kipufogórendszer, és számos csavar anyaga titán. Ehhez igen meggyőző teljesítmény is társul: a gyáriak 200 lóerő fölötti adatot ígértek, a kiszivárgott teljesítménygörbe szerint nagyjából 205 lovat tudtak kipréselni a V2-es blokkból. Ez azt jelenti, hogy jóval 1:1 fölötti a teljesítmény-súly arány. A maximális teljesítményt egyébként 11500-nál, a 134 Nm-es csúcsnyomatékot 10200-nál adja le.

Az első villa, valamint a hátsó rugóstag egyaránt az Öhlins terméke. A monobloc-rendszerű féket pedig a Brembo szállította: elöl két darab 330 milliméteres tárcsa kapott helyet négydugattyús nyergekkel, a hátsó, 245 mm-es tárcsához pedig kétdugattyús nyereg jutott. A biztonsági extrák közt találjuk a Ducati új DWC (Ducati Wheelie Control) névre keresztelt egykerekezés-gátlóját, és a DTC (Ducati Traction Control) kipörgésgátlót is. A DDA+ (Ducati Data Analysis+) rendszer pályázáskor lehet hasznos, hiszen számos adatot rögzít, melyeket utólag elemezhetünk - ezt most új funkcióval látták el, a motor dőlési szögét is kimutatja.

Akik kifejezetten pályán használnák a Superleggerát, rendelhetnek hozzá versenycsomagot is. Ez további 2,5 kilós súlycsökkentést, 5 lóerős teljesítménynövelést és versenyszélvédőt is tartalmaz, a rendszámtáblatartótól és az oldaltámasztól pedig megfosztják a sportgépet. A motor kizárólag vörös-fehér fényezéssel lesz kapható, ára pedig 65 ezer dollár (14 millió font) körül alakulhat.