Luxus-BMW túrázóknak

2013.11.21. 14:55

Luxus-túragépeinek palettáját bővíti egy elegáns megjelenésű, gazdag alapfelszereltségű modellel a BMW. A bajor motorgyártó újdonsága, a K1600 GTL Exclusive azonban aligha válik tömegtermékké, a bő kilencmilliós árcédula az álmodozók számára is igen elrettentő lehet.

A GTL-nél már megszokott, 1649 köbcentis sorhatost megtartották, 160 lóerős teljesítménye (7750-es fordulatnál) és 175 newtonméteres csúcsnyomatéka (5250-nél) sem változott. Erre a teljesítményre persze szükség is van a három és fél mázsás menetkész tömeg mozgatásához. A biztonságosabb közlekedést blokkolás- és kipörgésgátló, három választható menetprogram (Eső, Utcai és Dinamikus) is segíti. Az első felfüggesztés duolever, a hátsó pedig paralever, a futómű elektronikusan állítható.

Az Exclusive-változatot olyan extrákkal is felszerelték, mint a Hill Start Control emelkedőasszisztens, mely a meredek úton való elindulást segíti. Emellett a műszeregységet és a számlapokat átdolgozták, előre ledes menetfény került, az utas pedig nagyobb ülést, kartámaszokat és fűtött háttámlát kapott. Világújdonságnak számít a fóliás rádióantenna, melyet a hátsó túradoboz tetejébe integráltak. A BMW először alkalmazta motorkerékpáron a Keyless Ride kulcsnélküli indítást is.

Az idomok ásványfehér metálfényt kaptak, melyhez magnézium metál ad kontrasztot. A hűtő gleccserezüst metál, az ülések, háttámla és kartámaszok színe pedig ugyancsak ebbe a színvilágba illeszkedik. A regisztrációs adóval növelt ár 9,3 millió forint, mely sokakat eltántoríthat az Exclusive-tól. Ugyanezt a technikát valamivel kevesebb luxussal már jóval olcsóbban - igaz, még úgy is méregdrágán -, 7,3 millió forintért is megkaphatjuk, ennyibe kerül ugyanis az alap K1600 GTL.