Jöhetnek a thaiföldi BMW-k

2013.12.02. 07:59

Amikor október közepén a BMW megtartotta az R nineT világpremierjét, nem csupán az idén kilencvenéves motorgyártó múltjáról esett szó, de a közeljövő terveit is fölvázolták. Akkor arról beszéltek, hogy ázsiai partnerekkel növelnék tovább példányszámaikat. A bajorok már régóta kacérkodnak ezzel a gondolattal, sőt az indiai TVS Motorsszal már tavasszal kötöttek egy együttműködési megállapodást. Most újabb lépést tesznek: beindítják a thaiföldi gyártást.

 
Heiner Faust, Stephan Schaller és Matthias Pfalz az F 800 R-ek nyergében

A Rayong városában működő üzemben már eddig is készültek BMW és Mini személyautók, motorokat azonban Berlinen kívül csupán a brazíliai Manausban szereltek össze, a Dafra Motors partnereként. Kezdetben csak az F 800 R készül majd Thaiföldön - évente mintegy száz motorkerékpár összeszerelését tervezik, ezzel megerősítve pozíciójukat az országban. A későbbiekben azonban több ázsiai piacot is innen szolgálnának ki. Ehhez azonban a gyár bővítésére is szükség lehet majd.

A helyi gyártással a BMW jelentős megtakarításra számít, ez pedig lehetővé teszi, hogy a jelenleginél jóval olcsóbban kínálják motorjaikat a délkelet-ázsiai országban. Az első, Thaiföldön összeszerelt F 800 R-ek a jövő év elején kerülhetnek a kereskedésekbe.