2014.01.05. 12:10

Összesen több mint 400 indulóval rajtol el ma a 2014-es Dakar-rali. A harmincötödik alkalommal megrendezett terepversenynek most hatodszor ad otthont Dél-Amerika. Az argentínai Rosarióból helyi idő szerint 10 óra 20 perckor rajtolnak, ez Magyarországon 14.20-at jelent. A versenyzők mintegy 8400 kilométer megtétele után futhatnak majd be a célba a chilei Valparaisóban.

A 147 autós, 40 quados és 70 kamionos egység mellett idén 174 motoros vág neki az embert próbáló viadalnak. Az egyik legnagyobb esélyesként idén is a tavalyi győztest, Cyril Despres-t említhetjük. Igaz, a francia klasszis nem a megszokott KTM nyergében húzza majd a gázt: az idei versenyre Yamahára váltott. A japán gyártó legutóbb 1998-ban tudott győzni, akkor is egy francia motoros, az azóta az autósoknál is sikert sikerre halmozó Stéphane Peterhansel szerezte meg az aranyat.

A KTM 2001 óta tartó egyeduralma is folytatódhat akár, hiszen náluk versenyez a háromszoros győztes Marc Coma. A spanyol pilótának plusz motivációt jelenthet, hogy a tavalyi viadalt egy korábbi sérülése miatt kihagyta. A tavalyi dobogósok közül a portugál Ruben Faria és a chilei Francisco Lopez Contardo idén is a KTM színeiben indul. Szintén KTM-mel versenyez a motoros mezőny egyetlen magyarja, Dési János.

A hondások a tavalyi nagy visszatérésük során nem igazán tudtak beleszólni a végső győzelemért folyó küzdelembe. Legjobbjuk a portugál Helder Rodrigues lett, aki hetedikként zárt. Idén persze javítanának, és legalább a dobogót megcéloznák.

A nagyokon kívül találunk még a mezőnyben néhány BMW-vel, Kawasakival, Suzukival, illetve Husqvarnával induló csapatot is. Ugyancsak képviselteti magát a Gas-Gas, Scherco, a Beta és a Speedbrain. Igazán nagy meglepetés lenne, ha egy-egy pilótájuk odaérne az élmezőnybe, az idei verseny talán legérdekesebb kérdése inkább az, hogy mire lesz képes Despres a Yamahával.