2014.01.11. 15:15

Már több mint négyezer kilométert tettek meg a motorosok a Dakar január ötödikei rajtja óta. A mai pihenőnapot követően vasárnap elhagyják Argentínát, és átlépnek Bolíviába, hogy Uyunin keresztül folytathassák útjukat a chilei Valparaisóba. Az élen hat szakasz után Marc Coma áll.

A versenyt igen erősen kezdte a hondás Barreda, őt csupán az ötödik nap végére tudta megelőzni Coma a KTM-mel. Ezután aztán sikerült magabiztos előnyt kiépítenie, a háromszoros győztes spanyol 42 másodperccel vezet honfitársa előtt. A dobogó harmadik fokán jelenleg - némi meglepetésre - a Shercóval induló francia Alain Duclos áll. Az idén már Yamahán ülő címvédő, Cyril Despres technikai problémáktól is hátráltatva csupán a tizenegyedik helyet tudhatja magáénak. A motoros mezőny egyetlen magyarja, Dési János az összetett 58. helyéről várja a folytatást.

Sajnos halálos áldozatot is követelt az idei Dakar-rali. Az ötvenéves belga Eric Palante holttestére a Chilecito és Tucumán közötti, ötödik szakaszon talált rá egy kísérőkamion. Palante nem adott vészjelzést, a szervezők tájékoztatása szerint pedig elegendő víz is volt nála. Halálának körülményeit vizsgálják. Palante már rutinos dakarosnak számított, tizenegyedszer vett részt az embert próbáló tereprali versenyen. Ugyanezen a szakaszon két újságíró is életét vesztette, amikor Nissanjuk egy szakadékba zuhant.

Vasárnap közel nyolcszáz kilométer vár a motoros mezőnyre Salta és Uyuni között - ennek több mint fele a gyorsasági szakasz. Összességében még bő négyezer kilométerre vannak a valparaisói célvonaltól, melyet január 18-án érnek el.