Hetvenmilliót ért a pápa Harley-ja

2014.02.07. 10:47

Január közepén már beszámoltunk róla, hogy kalapács alá kerül Ferenc pápa Harley-Davidsonja. Az egyházfő még tavaly, az amerikai márka fennállásának száztizedik évfordulója alkalmából kapta ajándékba a gépet, melyet biztonsági okokból nem tudott volna kihasználni. A Dyna Super Glide-ért minden várakozást felülmúló ajánlatot kapott az árverést szervező Bonhams aukciós ház.

A nyertes licit telefonon érkezett, a vevőről pedig annyit lehet tudni, hogy Európában él és közel 330 ezer dollárt (több mint 74 millió forintot) ajánlott a motorért. Összehasonlításképp: a Dyna Super Glide listaára 3,9 millió forint körüli. A közel húszszoros felárban természetesen Ferenc pápa tankra kanyarított kézjegye is benne van. A Harley mellett egy, a pápa tulajdonát képező bőrdzseki is gazdára talált. A ruhadarabért mintegy 78 ezer dollárt, vagyis 17,6 millió forintot fizetett egy tengerentúli vevő.

Az ígéreteknek megfelelően a teljes befolyt összeget jótékony célokra fordítják majd: a szegények papjaként ismert Don Luigi Di Liegro nevét viselő szálláshely és szegénykonyha felújítását támogatják. A szálláshelyet üzemeltető Caritas Roma vezetője, Enrico Feroci elmondta, minden várakozásukat messze felülmúlta az eredmény. Intézményük a felújítás után több mint ezer embernek nyújthat élelmet és szállást minden nap.