Gyártásban a méregdrága kanadai sportgép

2014.02.20. 10:10

Néhány éve már megvillantotta sportos motorkerékpárját a Lito nevű, elsősorban elektromotorok és speciális elektromos rendszerek építésével foglalkozó kanadai cég. A Sorát február 28-án, a montreali motorszalonon ki is állítják, ezt követően pedig megkezdődik a gyártás Québecben.

A kanadai gép háromfázisú, váltakozó áramú villanymotorja folyadékhűtéses, csúcsnyomatéka 90 newtonméteres. A 12 kilowattórás, lítium-polimeres akkucsomag kilenc óra alatt tölthető maximumra. Egy töltéssel városi tempóval nagyjából 200, országúti sebesség mellett 100 kilométer megtételét teszi lehetővé. A modell érdekessége, hogy vezetője induláskor beállíthatja az úti célt, egy szoftver pedig ehhez igazítja a motor teljesítményét - így elkerülhető, hogy út közben merüljön le az akkumulátorunk.

A Lito Sora alumínium vázat és szénszálas idomokat kapott, súlya így 260 kilogramm lett. Az ülésmagasság 750-től 850 milliméterig elektromosan állítható, akár menet közben is. Előre 43 milliméteres fejre állított villát szereltek, míg a hátsó felfüggesztés az Elkától származik. A rugóút elöl 125, hátul 127 milliméter. A lassításról és megállásról elöl két 320 mm-es féktárcsa és négydugattyús nyergek gondoskodnak, hátul pedig egy 250-es tárcsa és kétdugattyús nyereg kapott helyet.

Az érdekes technikai megoldásoknak és a sportos megjelenésnek azonban az árát is keményen megkérik: 46 ezer kanadai dollárt, vagyis mintegy 9,7 millió forintot kell leszurkolni a Soráért.