Helyetted fékez az orosz sportgép

2014.02.26. 10:12

Az orosz Chak Motors egészen érdekes módon kezdett bele saját sportmotorjának megépítésébe. Fogtak egy Honda CBR 1000 RR-t, majd atomjaira szedték. Ezt követően a japán gép technikai alapjaira húzták rá a 2015-re ígért Molot koncepcióját. Az orosz motorkerékpár idomzata jóval szögletesebb lett, mint a Hondáé volt, az igazi különlegességet azonban természetesen nem ez jelenti.

A motort számos biztonsági extrával felszerelték. Ezek közül az egyik legérdekesebb a PEBS (Predictive Emergency Braking System), mely a motor előtti forgalmat figyeli, és ha túl közel kerülünk az előttünk haladóhoz, akkor automatikusan beavatkozik. Először csak egy villogó visszajelző figyelmeztet minket, majd rezegni kezdenek a markolatok. Ha a motor vezetője nem reagál időben, akkor a rendszer automatikusan fékez helyette - így segítve elkerülni a ráfutásos baleseteket.

Emellett a sávelhagyásra is figyelmeztet a Molot, valamint holttérfigyelő rendszerrel is felszerelték. Ha pedig a motor elektronikája a feldolgozott jelekből azt állapítja meg, hogy a vezető olyan szituációba került, melyet nem képes uralni, akár gázelvétellel is beavatkozik - ez a funkció kikapcsolható.

A műszaki adatok tekintetében nagy különbségek tehát nincsenek a Honda Fireblade-hez képest. Megtartották a 999,8 köbcentis sornégyes blokkot, PGM-DSFI befecskendező-rendszerrel. A futómű elöl változatlanul 43 milliméteres fejre állított villából, hátul pedig Pro Link rendszerű központi rugóstagból áll. A két 320 mm-es első féktárcsához négydugattyús, a 220-as hátsó tárcsához kétdugattyús féknyereg párosul.

A szentpétervári központú motorgyártó 2015-re ígéri a Molot hivatalos bemutatását. Nem túl szerény ígéreteik szerint ez lesz a világ legbiztonságosabb motorkerékpárja.