Batman megirigyelné

2014.03.25. 10:12

Vadonatúj tanulmányt állított ki az idei oszakai motorkiállításon a Honda. Az NM4 Vultus első ránézésre akár valamelyik Batman-filmhez is készülhetett volna, a japán gyártó azonban komolyan gondolta: akár a sorozatgyártásig is eljuthat a futurisztikus modell.

Az NM4 fiatal mérnökök munkája, és célközönsége is leginkább a huszonéves, illetve harmincas korosztály. Ahogy Keita Mikura, a tervezőcsapat vezetője fogalmazott, a Honda egy nagy cég, mely számos különböző motorkerékpárt gyárt. Így azt is megengedhetik maguknak, hogy ne csak olyan gépet készítsenek, amilyet elvárnak tőlük, hanem olyat is, amilyet ők akarnak - ezzel megmutathatják, hogy mire képesek. A Vultus-szal igazán egyedit próbáltak alkotni, céljuk az volt, hogy minden egyes alkalommal élmény legyen vezetni.

A formaterv különlegességét a tekintélyes méretű és szokatlan formájú idomok jelentik - ezek elsősorban a motor elejét teszik karakteressé. Nem véletlen tehát a névadás sem: a Vultus latinul arcot, arckifejezést jelent. A tükröket az idomokba rejtették, és eldugták a tárolórekeszeket is. A fényszórók ledesek, a műszeregység háttérvilágítása pedig 25 különböző színből választható ki. Az ülésmagasság viszonylag alacsony, mindössze 65 centiméteres, a háttámlát ledöntve pedig utasülést kapunk.

Az NM4 blokkja az NC-sorozatból már ismerős lehet. A gyémánt alakú acélvázba épített, 745 köbcentis sorkettes 55 lóerő és 68 newtonméteres csúcsnyomaték leadására képes. Ehhez 4,2 literes fogyasztást ígérnek a gyáriak. A futómű egy 43 milliméteres első villából, hátul pedig Pro-Link rendszerű felfüggesztésből áll. A megállásról és lassításról elöl egy 320 milliméteres tárcsa és egy kétdugattyús nyereg gondoskodik, a 240 mm-es hátsó tárcsához egydugattyús nyerget párosítottak - a blokkolásgátló szériatartozék.

A Vultus koncepció sorsáról biztosat egyelőre nem lehet tudni, a hírek szerint azonban a Honda sorozatgyártásba vinné. Arról, hogy ez mikorra valósulhat meg, még nem beszéltek. Így arról sincs információ, hogy mely piacokra juthat el az NM4.