Elhunyt az MV Agusták formatervezője

2014.04.08. 17:21

Hetvenéves korában elhunyt Massimo Tamburini, a motorkerékpár-ipar meghatározó alakja. Tamburininél még tavaly novemberben diagnosztizáltak tüdőrákot. Azóta kemoterápiás kezelést is kapott, meggyógyítani azonban már nem tudták.

Tamburini számos nagyszerű motorkerékpár tervezésében részt vett. Az 1960-as években, Valerio Bianchival és Giuseppe Morrival társulva alapította meg a Bimotát. A cég elnevezése is a három vezetéknév első két-két betűjéből állt össze. A vállalat kezdetben leginkább légkondícionálók gyártásával foglalkozott. Tamburini 1971-ben készítette el saját motorkerékpár-vázát (egy MV Agustát alakított át), majd 1973-ban a Bimota is profilt váltott, és elkészítette első motorját.

Ezt követően Tamburini a Ducatit is birtokló Cagiva csoporthoz került, ahol 1985-től tevékenykedett. Ő tervezte a Ducati Paso 750-et, majd a Ducati 916 sportmotort is, amelynek egykarú lengőkarját, valamint az ülés alatt elvezetett kipufogóját azóta már több gyártó átvette.

Miután a Cagiva eladta a Ducatit, Tamburini figyelme a vállalatcsoport másik márkájára, az MV Agustára összpontosult. 1998-ban mutatták be az általa tervezett F4-et, később pedig dolgozott a Brutalén és az F3 675-ön is.