Összkerék a hadseregnek

2014.04.13. 11:23

Hibrid motorkerékpárok fejlesztésére kapott felkérést az amerikai Logos Technologies. A projektet az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA támogatja, a cél pedig az, hogy a hadsereget terepezésre is alkalmas, nagy hatótávú gépekkel lássák el.

A Logos partnere a fejlesztésben a BRD Motorcycles lesz. Az összkerékhajtású gép hibrid hajtásláncot kap: a belsőégésű motor a tervek szerint többféle üzemanyaggal is működik majd, feladata pedig az akkumulátorok töltése lesz. A katonai jármű tehát tisztán elektromos üzemben is tud majd közlekedni. A hibridhajtást a Logos, a többi szerkezeti egységet pedig a BRD készíti el.

A hadsereg így egy csendes lopakodásra is alkalmas motorkerékpárt kaphat, melynek viszonylag kis fogyasztása és nagy hatótávja lesz. Az összkerékhajtással a nehezebben megközelíthető helyeket is el tudják érni a motor nyergében. Az amerikai hadsereg már jelenleg is használ szokatlannak mondható technikát motoros flottájában: a Zeróval közösen fejlesztik az MMX nevű katonai modellt – igaz, ez egyelőre csupán próbaüzemben fut.