Ne blokkolj a kanyarban

2014.07.20. 14:11

Elsősorban a kanyarodás biztonságát növelné új extrájával a BMW. A bajor gyártó ABS Pro blokkolásgátlója először a HP4 sportmotorhoz lesz elérhető, méghozzá a már értékesített motorok utólagos kiegészítőjeként szerelik be azoknak, akik igénylik.

A rendszer a DDC (Dynamic Damping Control, elektronikus futóműállítás) és a Dynamic Traction Control kipörgésgátló szenzoraitól kap jeleket - ezek az érzékelők már alapból megtalálhatók a HP4esen. A számítógép kiszámolja a motor bedöntésének szögét, és annak függvényében szabályozza a fékerőt, és megelőzi a kerekek blokkolását.

Az ABS Prót elsősorban utcai használatra tervezték. Ha a HP4-es által felkínált programok közül a Rain vagy Sport módot választjuk, akkor aktív, ha viszont Race vagy Slick módba váltunk, akkor kikapcsol. A HP4 tulajdonosok októbertől kérhetik a beszerelést a BMW-től, az extráért 380 eurót, vagyis mintegy 120 ezer forintot kell fizetniük - legalábbis Németországban. A közeljövőben azonban a német motorgyártó több más modelljéhez is kínálja majd ezt az opciót.