Harmincéves, de még teljesen új

2014.09.15. 11:37

Húszmillió forint két Suzukiért? Elsőre egészen egyértelműen túlzásnak tűnik. Az internet bugyrai azonban néha olyan meglepetést tartogatnak, hogy leesik az állunk. A japán gyártó az 1980-as években gyártotta RG 500 jelzésű sportmotorját, most pedig Ausztráliában ebből került elő két különleges példány.

Bár ránézésre nincs komoly különbség, valójában azonban nem teljesen egyforma a két motor. Az egyikük sorozatgyártású példány, amely 1995-ben, még érintetlenül került elő egy konténerből. A hirdetés szerint azóta sem indították be - sőt, még csupán üzemanyag sem volt benne soha. Az érintetlen motorkerékpárhoz minden gyári dokumentáció is megvan.

A másik példány - ha lehet - még különlegesebb. Előszériás darabról van szó, többek közt a kipufogó, a kerekek és néhány apróság jelent eltérést a sorozatgyártásúhoz képest. Az RG 500-asok egyébként műszakilag is érdekesnek számítanak. A négyhengeres, kétütemű blokkjuk folyadékhűtéses, a gyáriak a 498 köbcentiből 95 lóerőt és 72 newtonméteres nyomatékot hoztak ki. Ehhez hatsebességes váltót társítottak, a hajtást pedig lánccal oldották meg.

Ez a két különleges gép most egy csomagban összesen 99300 ausztrál dollárba kerül, amely forintba átszámolva nagyjából 22 millió. Emellett a leendő vevőt terheli a szállítás költsége is, de a tetemes összegért két igazi klasszikust tudhat majd magáénak a szerencsés és jómódú vásárló.