Bármely vasárnapon: a következő fejezet

2014.09.27. 11:47

A filmesek általában nem kényeztetik el a fanatikus motorosokat, valamirevaló motoros film, amelyben a gép nem csupán statisztaként van jelen, jó, ha évtizedenként egy születik. A kultuszmozivá vált Szelíd motorosok megosztja a nézőket: van, aki imádja, és van, akit már a Born to be Wilddal ki lehetne kergetni a világból is. Az igaz történeten alapuló A leggyorsabb Indian sokak szemébe könnyet csal, de a valaha volt legjobb motoros filmként a legtöbben az 1971-es On Any Sunday-t említik először.

Semmi fölösleges sallang, csak a vegytiszta motorozás: szinte érezni a benzingőzt és az arcunkba csapódó gumitörmeléket. Bruce Brown dokumentumfilmjének forgatását most fia, Dana készíti éppen, és ahogy a bő negyven évvel ezelőtti klasszikusban is feltűnt már többek közt Steve McQueen vagy éppen Malcolm Smith, úgy most sem lesz hiány kiváló motorosokból.

A MotoGP-menők közül feltűnik a filmben a fiatal spanyol klasszis, Marc Marquez, illetve honfitársa, Dani Pedrosa. A motokrosszosoktól Travis Pastrana, Robbie Maddison, de nem maradhat ki a Pikes Peak-i felfutó többszörös győztese, Carlin Dunne sem. Persze nemcsak kiváló versenyzők, hanem a motoros élet minden területének szereplői képviseltetik magukat: a motorépítő Roland Sands is megjelenik a produkcióban.

Dana Brown azt mondja, az elmúlt évtizedekben sokat fejlődtek a motorok, és a sportolók is sokban különböznek már a hetvenes évekbeli elődöktől. A motorozásnak annyi ága van, hogy lehetetlen egyetlen 90 perces dokumentumfilmben mindent átfogóan bemutatni, így az On Any Sunday: The Next Chapter is leginkább egy kivonatot, esszenciát próbál majd átadni. A világpremiert október 22-én tartják Hollywoodban, az Egyesült Államok többi mozijába novemberben juthat el. Azt egyelőre nem tudni, hogy nálunk mikor és milyen formában lesz elérhető.Mivel azonban a szavaknál többet mond a mozgókép, íme az előzetes: