Okos sisak az ünnepekre

2014.12.10. 11:46

A San Franciscói központú Skullysystems egy ideje már dolgozik kamerával és head-up display-jel (HUD) felszerelt bukósisakján. Korábban egyszer már bejelentették az előrendelés megnyitását, akkor 2015 májusi szállítást ígértek, végül azonban mégsem vettek fel megrendeléseket – egészen mostanáig.

Az ünnepi készülődés időszakára ugyanis előjegyezhetővé vált az AR-1-es bukó, amelyet az előzetes ígéretekhez képest kicsivel később, csak tavasszal kaphatnak meg azok, akik nem sajnálják érte az 1499 dolláros (370 ezer forintos) árat. Megrendeléseket egyébként éppen egy hónapig, január nyolcadikáig fogadnak, az érdeklődők kétféle színben, feketében vagy fehérben kérhetik a sisakot.

Az igen vaskos árcédulát az indokolja, hogy ez lényegében a piac első úgynevezett okos bukósisakja. A pára-, karc- és tükröződésmentes plexire ugyanis képes különféle információkat kivetíteni, hasonlóan az autók szélvédőjére vetített HUD-okhoz. Így az üzemanyagszint, a sebesség, a fordulatszám, vagy akár navigációs adatok megjelenítésével segíti a motorost. Ezzel elsősorban a hosszabb túrákon vehetjük hasznát.

Emellett a mögöttes forgalmat is figyelhetjük egy 180 fokos kamera segítségével, így csökkentve a holttér mértékét. A mobiltelefonunkat bluetooth-on keresztül kapcsolhatjuk a bukósisakhoz, amely így a hívások, üzenetek kezelésére, zenelejátszó működtetésére is alkalmas. Ahhoz, hogy valóban tudjuk túrázásra használni az AR-1-est, persze megfelelő kapacitású akkumulátorra is szükség van: egyetlen töltéssel kilenc órás használatot biztosít a Skullysystems bukója, a töltést pedig micro USB-n keresztül is megoldhatjuk.

Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy nem lett-e túlságosan nehéz a kamerával és akksival felszerelt fejvédő. Az 1792 grammos tömeg nagyjából 100-300 grammal jelent többet egy-egy nevesebb gyártó felhajtható állú sisakjához képest. A másik fontos szempont pedig az lehet, hogy a különböző szolgáltatások nem vonják-e el a motoros figyelmét az útról és a forgalomról?