2014.12.16. 13:30

Az egykerekezés nem tartozik a legveszélytelenebb motoros manőverek közé. Kevés tapasztalattal még viszonylag kis tempónál, aszfalton is nagyokat lehet esni. A svéd Robert Gull azonban elhatározta, hogy sebességrekordot állít fel ezzel a mutatvánnyal, méghozzá jégen.

A 23 éves srác egy tuningmentes Honda Fireblade-del vágott neki a csúcskísérletnek, de a szöges gumikat azért persze nem hagyta otthon. Helyszínként a svédországi Kakel-tavat választotta. Célja az volt, hogy Ryan Suchanek 176 km/h-s rekordját átadja a múltnak, ez pedig sikerült is neki: közel 184-gyel repesztett egykeréken. Magát a sebességrekordot egyébként még márciusban sikerült összehoznia, de a Guinness-rekordok bizottsága csak most jegyezte be, és a videó is decemberben került fel róla a netre.

Gull elmondása szerint jégen egyébként is különleges dolog motorozni, az emberek többsége nincs hozzászokva. A szöges gumik a jeget is roncsolják, tehát ha ugyanazon az íven motorozol, akkor könnyen elvesztheted az uralmat a motor felett. A fiatal motoros úgy véli, ilyenkor csak abba az irányba tudunk haladni, amerre a motor akarja. A mutatvány legveszélyesebb részének azt érezte, amikor vissza kellett tennie az első kereket a jégre.