Készül a háromszáz köbcentisek világbajnoksága

2014.12.28. 14:01

A Superbike világbajnokság tulajdonosa, a Dorna bejelentette, hogy a motorgyártókkal karöltve elkezdtek kidolgozni egy új kategóriát, a Supersport 300-at. Az ázsiai piacokon hatalmasat taroló, de Európában is jól fogyó 300 köbcentis sportmotorok futamain a Yamahák, a Kawasakik, a Hondák és KTM-ek indulnának.

Fotó: KTM

Még sok munka áll a szervezők előtt, ugyanis a megfelelő szabályrendszer még kidolgozásra vár, hogy a gyártók nagyjából egyforma eséllyel állhassank a rajthoz. Jelenleg a Honda CBR300 a legesélytelenebb a 286 köbcentis egyhengeresével - a Kawasaki Ninja 300 és a Yamaha YZF-R3 egyaránt kéthengeresek, az előbbi 39, az utóbbi 42 lóerővel, míg a KTM RC 390 ugyan megintcsak egyhengeres, de a 87 köbcentis többletének köszönhetően a mezőny legerősebb motorja a maga 43 lóerejével, miközben a tömege lényegesen alacsonyabb a többinél. Az osztrák motor szárazon 147 kg, míg a Yamaha 169, a Kawasaki pedig 172 kilót nyom.

A hosszútávú cél, hogy további gyártók is bekapcsolódjanak, illetve egy olyan mezőny álljon össze, ahol változatos műszaki alapokon, kis költséggel lehet világszínvonalon versenyezni, segítve az új tehetségek felfedezését.