Öt másodpercen ment el a Honda szakaszgyőzelme

2015.01.05. 15:00 Módosítva: 2015.01.05. 15:52

A Dakar első napján KTM győzelem született, a brit Sam Sunderland ért be először a célba. A nyomában már ott volt a Honda gyári pilótája, a portugál Goncalves öt másodperccel lemaradva követte. A harmadik helyen, egy perc és tizenkét másodperces hátránnyal az idei fő esélyes Marc Coma futott be, utána pedig fél perccel a Honda másik top versenyzője, Joan Barreda Bort teljesítette az etapot. A magyar Dési János 75. lett.

Sam Sunderland (KTM) nyerte a 2015-ös Dakar első szakaszát
Sam Sunderland (KTM) nyerte a 2015-ös Dakar első szakaszát
Fotó: dakar.com

A Buenos Aires és Villa Carlos Paz közötti úton 175 kilométer volt a mért szakasz, és mint az előző bekezdésből kiderült, rendkívül szoros a mezőny – akik az első tízben szerepelnek, mindannyian zseniálisan odatették magukat az első napon.

A Honda csapata rendkívül elszánt, hiszen idén már reális esélyük van a KTM hegemóniájának megtörésére – tavaly is erősen kezdtek, de miután Goncalves motorja porrá égett a sivatagban, jelentősen visszaesett a csapat.

Az első nap meglepetésembere az osztrák Matthias Walkner volt, aki sikeres motokrossz karrier után váltott a hosszú távú versenyekre, és most indul először a Dakaron, és komoly tapasztalattal bíró öreg rókákat maga mögé utasítva egyből a nyolcadik helyen zárt. Csak néhány név, akiknél gyorsabb volt: Ruben Faria (KTM), Helder Rodrigues (Honda), Olivier Pain (Yamaha) Jordi Voladoms (KTM).

Izgalmas két hét előtt állunk, a mai nap viszont még csak ráhangolódó kocogás volt, hiszen ez az a verseny, amit egy nap alatt csak elveszíteni lehet, megnyerni nem – sőt, a szakértők szerint a pihenőnap után dől el, kik vannak ott annyira fejben, hogy esélyesek legyenek a győzelemre. És az örök vitát még szóba sem hoztuk, hogy mi múlik a versenyzőn, a motoron, és a csapaton, akik az egész mögött állnak...