Egy mobiltelefon akksiját is tovább tart kicserélni

2015.01.07. 10:01

Ma már egyre több autó- és motorgyártó mutat be elektromos járműveket. Ezek némelyike már meggyőző teljesítményre, esetleg egész vállalható hatótávra is képes. A legnagyobb korlátjuk azonban talán a töltés. Hiába vannak már gyorstöltő állomások, ha egy-egy ilyen művelet még így is egy sima tankolás idejének többszörösét veszi igénybe.

A tajvani Gogoro éppen ezért nem is a töltés idejének csökkentésével trükközne, hanem az akkumulátorok cseréjére biztosítana lehetőséget. A Smartscooter nevű robogó lemerült akksijának feltöltöttre cserélése mindössze hat másodpercet venne igénybe, így megszüntetve a töltés jelentette kellemetlenségeket.

A vállalat alapítói, Horace Luke és Matt Taylor (a HTC okostelefon-gyártó korábbi vezetői) szerint ez a megoldás újabb lökést adhat a villanyhajtású közlekedési eszközök elterjedésének, vonzóbbá teheti ezeket a gépeket a közlekedők számára.

A Gogoro Smartscooter villanymotorja nagyjából kilenc lóerőnek megfelelő teljesítmény leadására képes, nyomatéka 25 newtonméter, ezzel 100 km/h körüli a végsebessége. Ha viszont visszafogottan, 40 km/h körüli tempóval gurulunk, akár száz kilométeres hatótávot is elérhetünk egy töltéssel.