Álommotor? Nyomtass egyet!

2015.01.13. 12:39

Egy amerikai művész, Jonathan Brandt 3D nyomtatóval készített el egy 1972-es Honda CB500-at. Az életnagyságú replikához 18 gurigányi, egy milliméteres műanyagot használt el. A kész mű így mindösssze 18 kilogrammot nyom, ami lényeges súlycsökkentés az eredeti CB500 200 kilós menetkész tömegéhez képest.

Brand úgy kommentálta a végeredményt, hogy mindig is akart egy saját motor, de az életkörülményei miatt eddig nem engedhette meg magának. Beszámolója szerint egy-egy alkatrész 4-12 óra alatt készül el, az összeszerelés pedig egy napig tart.
Extra, hogy ha a kerekeket és a kormányrudat csapágyakkal látják el, guruló-kormányozható szoborrá válik. A kidolgozottsága példás, úgy néz ki, mint egy motor alakú medúza, vagy egy halott CB500 szelleme.A Honda CB500 Fourokat 1971 és 1973 között gyártották, később CB550 vette át a helyét. A 489 köbcentis, soros négyhengeres blokk hengerenként két szeleppel és egy felülfekvő vezérműtengellyel készült. A CB750-hez hasonlóan előre hidraulikus tárcsafék került, amire szükség is volt: a 48 lóerős motor hivatalos végsebessége 179 km/h-volt. Ma már keresett veterán, aminek egyre inkább megy fel az ára.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.