Most nyugi van, de óriási szenvedés következik

2015.01.15. 11:30 Módosítva: 2015.01.15. 11:47

Tegnap ismét egy marathoni szakaszhoz értek a motorosok – a nap végén külön táborba érkeznek, ahová nem követi őket a csapatuk. A karbantartásokat így maguknak kell végezniük, segítség és pótalkatrész nélkül. Egy 385 kilométeres bevezető után átléptek Chiléből Argentinába, és elkezdődött a 358 kilométeres gyorsasági szakasz, ami 3600 méter magasság fölé tekergőzött az Andok sziklái között. A végén pedig 116 kilométer levezető után megérkeztek a bivakba.

Joan Barreda Bort nyerte a tizedik szakaszt. Az első marathoni utáni összeomlásból sikerült talpra állni
Joan Barreda Bort nyerte a tizedik szakaszt. Az első marathoni utáni összeomlásból sikerült talpra állni
Fotó: HRC/Honda


Az előző marathoni szakaszon dőlt el, hogy nem Joan Barreda Bort fogja megnyerni a 2015-ös Dakar Rally-t. A katalán motoros túllendült a törésen, és két nap alatt sikerült annyira összeszednie magát fejben, hogy ismét behúzott egy szakaszgyőzelmet, bizonyítva, hogy fizikailag és mentálisan is ott van a csúcson, csak a szükséges szerencse nem adta ki.

"Nagyon jól kezdődött a nap, minden a helyére került. Könnyű volt, keveset kellett navigálni. A fő műsorszám holnap jön, az lesz az érdekes. Nagy kár, ami Uyuniban történt a sós síkságon. Az élen voltam, a legnehezebb rész jött, és nem sikerült. Most már csak be kell fejeznem, a szerepem arról szól, hogy segítem a csapatot, és próbálok kihozni egy jó eredményt" – nyilatkozta Barreda a célban.

Mindenki magának szerel. Barreda lámpafénynél végzi a motor felkészítését a következő zúzdás szakaszra
Mindenki magának szerel. Barreda lámpafénynél végzi a motor felkészítését a következő zúzdás szakaszra
Fotó: dakar.com


Valamivel több, mint másfél perces lemaradással követte őt Marc Coma, aki továbbra is őrzi vezető helyét, mögötte pedig két csapattársa érkezett meg legkorábban, Ruben Faria és Toby Price vitte el a harmadik és negyedik helyet. Az ötödik legjobb időt a Honda utolsó esélyese, Goncalves futotta, az összesített táblán csak hét perccel marad le Comától.

"Minden szakasznak megvannak a maga nehézségei. Ma reggel például a nagy magasság és -10 fok körüli hőmérséklet volt az. Akár tetszik, akár nem, ez tényleg kiszívja az energiád. A szakasz egyébként viszonylag könnyű és szórakoztató volt. Kaptunk közben egy kis esőt, meg néhol volt sár, de nem volt nagy ügy" – mesélte a címvédő Mar Coma.

Marc Coma továbbra is az élen áll, a tizedik etapot a második legjobb idővel hozta
Marc Coma továbbra is az élen áll, a tizedik etapot a második legjobb idővel hozta
Fotó: dakar.com


Az előző szakasz győztese, Helder Rodrigues igyekezett minél kevesebbet kockáztatni: "Én indultam először, és nyitottam az utat. Nem volt túl nehéz, de óvatosnak kellett lenni, el kellett kerülnöm az eséseket. Biztonságra játszottam, célba akartam érni, plusz a motorral is finoman kellett bánni, hiszen ez egy marathoni szakasz első napja." Számára testhez illő feladat a biztonsági játkos szerepe, hiszen nagyon okosan motorozik, átlátja a szituációkat, és képes esetleg elengedni másokat, ahelyett, hogy veszélyes meccselésbe menne bele. Ez csapaton belül is nagyon fontos; ha az élen motorozó Goncalves valami szerencsétlenség miatt kiesne, ő még be tudna kerülni a jelenlegi 12. helyéről az első tízbe, míg erre a tizenötödik helyen álló Barredának már nincs esélye.

Nem csak a guminyomást kell beállítani... Helder Rodrigues a Hondáját bütyköli
Nem csak a guminyomást kell beállítani... Helder Rodrigues a Hondáját bütyköli
Fotó: dakar.com


A legsikeresebb privát versenyző, a szlovák Stefan Svitko stabilan tartja az összesített ötödik helyét, igazán drukkolunk neki, hogy jövőre a gyári csapat támogatásával induljon, és érjen el még jobb eredményeket. A csodálatos Laia Sanz tizenkettedik lett, így továbbra is stabil helye van a top tizes listán. Búcsúznunk kell viszont az év legjobb újoncától, Matthias Walknertől, aki a harmadik napon egy szakaszgyőzelemmel hívta fel magára a figyelmet. A szervezete nem bírta a megpróbáltatásokat, betegség miatt kénytelen volt feladni.

Laia Sanz lelazít a nap végén
Laia Sanz lelazít a nap végén
Fotó: dakar.com


A chilei Quintanilla remekül haladt, de nem tudott brillírozni, nyolcadik helyen ért be, és ezzel az összesített táblán elfoglalt harmadik helye is veszélybe került – illetve 24 percre duzzadt a hátránya az előtte haladó Goncalves-szel szemben.

"Trükkös volt a nap, nem is éreztem magam jól. A navigáció nem volt nehéz, de szakadékok voltak az út mellett, és minden nagyon csúszott. Mindegy, ez egy marathoni első fele, megyek, előkészítem a motort holnapra. Akárhogyis, a verseny nem ért véget, minden hely nyitott, egészen az utolsó speciálig. Harc lesz a dobogós helyekért. Price egy percre van tőlem összesítésben, kemény meccs lesz köztünk, én meg mindent beleadok, hogy megvédjem a harmadik helyem" – mondta el Quintanilla.

Mostanra egyéként már az egész mezőny elindult Termas Rio Hondo felé, az útjuk a 4970 méterrel a tengerszint felett fekvő Paso de l'Acay-on át vezet. Az se lesz könnyű.

Fotó: dakar.com