Ma eldől, ki nyeri a Dakart

2015.01.17. 12:12 Módosítva: 2015.01.17. 12:13

Tegnap a Dakar utolsó előtti állomásáról, az argentin MotoGP pálya közeléből, Termas Rio Hondoból rajtoltak a motorosok Che Guevara szülővárosa, Rosario felé. Ez volt 2015-ben a leghosszabb szakasz a maga 1024 kilométerével, amiből 298 volt a mért speciál. Ez volt az utolsó lehetőség, hogy igazán átrendeződjön a mezőny, a mai Rosario-Buenos Aires befutó már inkább felvonulás, amin a versenyzők beérnek a célba. Aki fordítani akart, az ott mindent beleadott.

Toby Price idén először indult a Dakaron. Jó eséllyel dobogós lesz
Toby Price idén először indult a Dakaron. Jó eséllyel dobogós lesz
Fotó: Fotó:KTM

Ilyen volt a KTM-es Toby Price, aki egy szakaszgyőzelemmel bizonyította, hogy megérdemelte a csapat bizalmát. Ezzel bebiztosította harmadik helyét, a chilei Pablo Quintanilla végleg legcsúszott a dobogóról.

"Ez az első Dakarom, és még egy nap hátra van. Bármi megtörténhet, de bennem mindenképpen jó érzés fog maradni. Hiába voltak mélypontok, jó volt a tanulási görbém, hibáztam is párat, de úgy gondolom, sikerült őket kijavítanom, és napról napra jobb lettem. Tudtam, hogy nehéz lesz, de hogy mennyire, ahhoz el kellett jönnöm" – nyilatkozta Price.


A második Joan Barreda Bort lett, akinek az első maratoni szakasz annyira szerencsétlenül sikerült, hogy most – ha nem számoljuk az eddig begyűjtött két óra húsz perces büntetését – a 17. helyen áll, pedig az első héten szinte végig vezetett. Mögötte szintén egy hondás ért be, Goncalves továbbra is az összesített második helyen áll, de minimális az esélye, hogy feljebb lépjen, sőt, ha a blokkcsere miatti időbüntetését beleszámoljuk az eredményébe, visszaesik a harmadik helyre.

"A Dakar még nem ért véget. Van még egy nap, és én a második helyen állok, de semmi garancia nincs arra, hogy ott is maradok. Jó és rossz is történhet" – latolgatta esélyeit Goncalves.

Goncalvesnek minden perc számít, hogy megőrizze második helyét
Goncalvesnek minden perc számít, hogy megőrizze második helyét
Fotó: dakar.com


Az élen álló Marc Coma már-már biztonsági tempóban nyomta végig a szakaszt, hat és fél percet engedett el vezető helyéből, amivel hatodikként ért be, és továbbra is vezeti a mezőnyt. Nem csak magát, de motorját is kímélnie kell – nem kockáztathatja most már meg, hogy egy műszaki hiba miatt essen el ötödik trófeájától.

"Nem volt könnyű nap, háromszáz kilométer gyorsaságit mentünk. Nem kockáztathattam, nem hibázhattam, stabilan be kellett érnem a célba. Ez nem könnyű, néha nehezebb megtalálni az egyensúlyt, mint mindent beleadni" – mesélte Coma, aztán rátért a nap konkrét eseményeire – "A gumim ma elég aggasztó volt, kemény volt a talaj az éles  kövekkel, az elején próbáltam kimélni az abroncsokat, aztán a végén már minden rendben volt. A fiatalok nagyon keményen nyomják, nekem meg már patikamérlegen kell beosztanom az energiám, amit egész évben gyűjtöttem."

A szlovák Stefan Svitko összesítésben az ötödik, mögötte Ruben Faria áll, ráadásul tegnap esett is egy látványosat (idén először!), de felpattant, és folytatta útját. Ő végül lejjebb fog végezni a negyven perces büntetése miatt. A francia David Casteu és a spanyol Laia Sanz ezzel jó eséllyel előre ugrik a táblán.

A mai, utolsó napra 178 kilométer speciál jut, amin már csak bukni lehet, nagyot előrelépni nem.