Utcai harcos Yamaha fél áron?

2015.01.19. 09:08

Ha másolatok készítéséről van szó, egyes kínai gyártók aligha ismernek határokat. Autóknál már hozzászokhattunk, hogy a német prémiummárkák kedvelt célpontnak számítanak, de a motorok sem maradhatnak ki a buliból. Ezúttal a Yamaha MT-125 klónja készült el.

AJS TN12
AJS TN12

Az AJS Motorcycles TN12-ese külsőleg egészen egyértelműen az MT-125-ösből táplálkozik, de ha tüzetesebben vizsgáljuk, azért némi különbséget is találunk a két motor között. Kicsit eltérnek a sárvédők, a blokk alatti idom sem teljesen azonos, és a fejidomon is módosítottak.

A blokk itt is 125-ös egyhengeres, azonban léghűtésű és kicsivel gyengébb: a Yamaha 15 lóerejével szemben az AJS csak 10-et ad le 8500-as fordulaton. A váltó nem hat, hanem csak ötsebességes, a száraz tömeg pedig 134 kilogramm – néggyel kevesebb, mint a Yamaháé. Nagyobb viszont egy literrel (így 12,5) az üzemanyagtank. A megállást elöl-hátul tárcsafék segíti.

A kínaiak egy év garanciát is vállalnak a TN12-re, amelyért 890 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek. A Yamaha MT-125 ennek közel kétszeresébe kerül: Magyarországon másfélmillió forint a regadóval növelt ár, de a blokkolásgátlóval szerelt kivitelért 1,7 millió kell kicsengetni.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.