Kitiltanák a régi motorokat Párizsból

2015.02.10. 00:00

Vasárnap délután motorosok ezrei indultak demonstrálni a franciaországi Chateau de Vincennes elöl, miután néhány hete különös ötlettel állt elő a párizsi főpolgármester, Anne Hidalgo. A tavaly óta hivatalban lévő városvezető elképzelése szerint 2016 nyarától kitiltanák a fővárosból a 2000 előtt gyártott motorkerékpárokat és robogókat, hogy így csökkentsék a város környezeti terhelését és zajszintjét.

Az ötlet egyébként nem új, az előző főpolgármester, Bertrand Delanoë idején már tervezték a szigorítást és nem is csak a motorosokat sújtaná a terv, hanem a különböző haszonjármű-kategóriákat is, bár azok esetében nem tizenöt évnél húznák meg a határt.
És ez csak az első lépése lenne egy hosszú folyamatnak, majd ezt 2020-tól tovább szigorítanák, és csak az öt évnél fiatalabb motorok maradhatnak meg a belvárosban.
A francia motorosoknak nem ez az első megmozdulásuk: évek óta gőzerővel próbálják ellehetetleníteni őket a törvényhozók, korábban például nevetséges sebességkorátozásokat akartak bevezetni.