2015.02.24. 11:48 Módosítva: 2015.02.24. 11:48

Igen ritka Harley-Davidsonjától fosztottak meg egy amerikai férfit a Utah állambeli Hyrumban. Rex Jeppesen a fészerben őrizgette 1965-ös évjáratú Aermacchi-Harley-Davidson M-50-esét, az egyik reggel azonban azzal kellett szembesülnie, hogy az ötvenéves korára is csupán alig 360 kilométert futott mopednek hűlt helye.

A Harley-Davidson az 1960-as években vette át az irányítást az egyébként elsősorban repülőiről ismert olasz Aermacchi motorgyártó részlege felett. 1965-66-ban mintegy 15 ezer darabot gyártottak az M-50-esből, amely kétütemű, egyhengeres blokkot és háromgangos váltót kapott. Ma már ritkaságnak számít, sokan azt sem tudják, hogy valaha létezett.

Jeppesen még 1980-ban jutott hozzá egy példányhoz, amelyért akkor ötven dollárt fizetett – ez mai árfolyamon számolva sem sokkal több negyvenezer forintnál. A moped értéke azonban alaposan felszökött, a tulajdonos szerint a különböző aukciós oldalakon már néhány évvel ezelőtt elkértek 2500 dollárt (közel 700 ezer forintot) egy rosszabb állapotú darabért is. Már ha egyáltalán megválnak tőle.

Ahogy a károsult fogalmazott, a tolvaj kimondottan ezért a motorért ment. A fészerben ugyanis rengeteg olyan holmi van, amit szintén elvihetett volna, de minden más érintetlen maradt. Még szerencse, hogy legféltettebb kincsét, az 1954-es Panheadet éppen a ház egyik szobájában restaurálja. Miután hazatért a vietnami háborúból, motorszerelőnek tanult.

A férfi egyébként nagy motorbolondnak vallja magát. Azt mondja, kétkerekűek között nőtt fel, és amint megtehette, minden jó vételre lecsapott. Aztán persze felhalmozódott egy tekintélyesebb gyűjtemény, amely ellen felesége szót emelt. Ekkor sorban eladogatta a motorokat, csak a számára legértékesebbeket tartotta meg. Jelenleg az ellopott M-50-esen kívül még két Harley-ja, egy Indian Endurója és egy Triumph-ja is van.

Az ellopott gép ügyében folyik a nyomozás, Jeppesen pedig reméli, visszakaphatja még régóta őrzött járművét.