Egyszer mindenki beszopja

2015.03.03. 15:00

Vakító napfényben áldás a sötétített plexi – nem kell hunyorogni, pihentetőbb vele a motorozás. Egészen szürkületig, amikor hirtelen vaksötétbe burkolózik a táj. Városban még úgy-ahogy túlélhető a helyzet, hiszen van közvilágítás, illetve az alacsony tempó miatt ki lehet bekkelni egy hazautat felnyitott rostéllyal. De országúton ez maga a rettegés. Aki túl van már egy ilyenen, nem szívesen indul el a tartalék, víztiszta plexi nélkül. És egyszer mindenki beszopja.

Középen a full sötétített, széleken az 50%-os állapot. Az előbbiben 12, az utóbbiban 55 órát bír. A töltési idő két óra
Középen a full sötétített, széleken az 50%-os állapot. Az előbbiben 12, az utóbbiban 55 órát bír. A töltési idő két óra

Vannak akik hátradőlve nevetnek ezen, mert a sisakjukban van beépített  napszemüveg, vagy eleve felvesznek egy divatos kiegészítőt a sisak alá. Nos, az a helyzet, hogy az előbbi a túrasisakok kiváltsága, ráadásul gyengíti a szerkezet merevségét, az utóbbi pedig akkor lehet problémás, ha az ember beér egy alagútba.

A félig sötét állapot. A kis fekete egység a plexi szélén az akkumulátor és kezelőszerv
A félig sötét állapot. A kis fekete egység a plexi szélén az akkumulátor és kezelőszerv

Na, jó, nem a világ legnagyobb problémája, de rendszerint meglátják a gyártók a piaci rést. A Bell már kidolgozta a saját válaszát, a fotokróm plexit, ami a fény hatására elsötétül – nem újdonság, szemüvegeknél már régóta feláras extra, és jól is működik.

A másik eddig ismert utat az innovatív megoldásokon dolgozó sisak-startup, a Skully munkája, ami hasonló hatást ér el elektrokromatikus rendszerrel, aminek a vezérlését elektromos áram intézi.
Az olasz AGV bemutatta a saját megoldását a problémára: az LCD technológiával változtatják az plexi árnyalatát. Az AGVisor névre keresztelt plexi az AGV Corsa, GT Veloce és a Pista (semmi köze a Totalcar kiváló szerzőjéhez, Vályi Istvánhoz) sisakokhoz lesz elérhető.

Az AGVisor gombnyomásra egy pillanat alatt sötétedi-világosodik, és tökéletesen szigetelt, így ellenáll az időjárás viszontagságainak. Mivel a működéséhez elektromos áramra van szükség, egy apró akkumulátor is tartozik hozzá, amit a plexi szélén, a látómezőn kívül helyeztek el, és ezen az egységen található a kezeléshez szükséges gomb, és ebbe kell bedugni a töltő mini-USB kábelét is.
Az AGVisor 12 óra sötét, és 55 óra félig sötét üzemet bír. Teljesen áttetsző állapotban az LCD panel tulajdonképpen kikapcsolt állapotban van, ha lemerül, akkor átlátszóvá válik.

Az alapból páramentes LCD-s AGV plexi átszámítva körülbelül 60-65 ezer forintba kerül, tehát nagyjából háromszor drágább, mint egy márkás sisak alap plexije, és harmadával több, mint amennyit a Bell fotokróm lencséjéért kérnek – igaz, gyorsabban is vált színt.