Ezek a srácok tényleg megszállottak

2015.03.16. 09:10

A jégen egykerekezés világrekordjáról azt hinnénk, csak felállítani nehéz, megtartani viszont már könnyebb, hiszen túl sokan nem kísérletezgethetnek a mutatvánnyal. Nos, ez nem teljesen igaz. Tömegsportnak ugyan valóban nem számít, de aki űzi, az eléggé kitartóan teszi.

Tavaly év végén éppen a svéd Robert Gull kaparintotta meg a leggyorsabb jeges egykerekezés címét, miután 184 km/h-s rekordját hitelesítette a Guinness-rekordok bizottsága. Ez a csúcs azonban nem volt hosszú életű: a korábbi rekorder, Ryan Suchanek idén januárban 189,1 km/h-val száguldott a kijelölt, százméteres szakaszon.

Suchanekről tudni kell, hogy 2007-ben súlyos közúti balesetet szenvedett. Motorozás közben egy Chevrolet Luminával ütközött, bal lábát térd alatt amputálták, hetekig feküdt kórházban törött kulcs- és combcsonttal. Ez azonban nem vetette vissza lelkesedését, és folytatta munkáját: a kaszkadőrködést. Kitartása igazán csodálatra méltó.

Persze Gull sem hagyta annyiban rekordja elvesztését, és február végén újra nekiveselkedett a csúcskísérletnek. A korábban használt Hondát egy BMW S 1000 RR-re cserélte, és egészen durva tempót repesztett: 206,09 km/h-t. A felvételeket már továbbították is a Guinness-bizottságnak, és várnak a hitelesítésre. Az internet nyilvánosságával egyelőre csak egy előzetest osztottak meg, a több kameraállást is felvonultató videóval megvárják a Guinness-bejegyzést.

Azt maga Gull is tudja, hogy sok motorosnak ez felhívás keringőre, akár hónapokon belül megjelenhetnek az újabb kísérletezők. Azonban azt mondja: ha meg is döntik sebességét, akkor sem lesz szomorú. Ő volt ugyanis az első, aki átlépte a 200 km/h-s álomhatárt.