2015.03.18. 14:45

Összesen 169 dolgozót bocsát el kansasi gyárából a Harley-Davidson. Ez az üzem összes munkásának mintegy 21 százalékát jelenti. Kansasban egyébként Sportster, Dyna, Softail, V-Rod és Street modelleket szerelnek össze.

A vállalat szóvivője, Kristen Cunningham úgy fogalmazott, az elbocsátásokra a gyártás átszervezése miatt volt szükség, az igények ugyanis változnak. A döntést alapos mérlegelés előzte meg, de a hosszú távú tervek megvalósítása érdekében meg kellett hozniuk. Az első dolgozók májusban hagyják el a gyártósort, a többiek pedig szeptemberig fokozatosan intenek búcsút a kansasi üzemnek.

Az intézkedés híre elsősorban azért volt váratlan, mert a tavalyi évben igen jól teljesített a márka. 267 999 motorkerékpárt adtak el, ami 2,7 százalékos növekedést jelentett a 2013-as évhez képest. A januárban kiadott statisztikák szerint pedig több mint nyolcszáz millió dolláros profitot is termelt a Harley. Igaz, a világ egyik legnagyobb motorpiacát, Indiát éppen helyi gyártással próbálják meghódítani. Kisebb köbcentis gépeiket, így az új Street 750-et és 500-at is a délkelet-ázsiai országban szerelik össze, így elkerülve a magas vámokat.

Kansasban 1998-ban létesítették a gyárat, amely jelenleg 37 ezer négyzetméteren terül el. A tavaly nyári adatok szerint mintegy nyolcszáz főt foglalkoztatnak – a leépítés után ez a szám kicsivel 600 fölé csökken. Legutóbb két évvel ezelőtt volt hasonló mértékű elbocsátás a Harley-Davidsonnál, akkor 140-en veszítették el állásukat.