640 km/h motorkerékpárral

2015.05.19. 09:40

A brit Richard Brown tervezte ezt a gépet, amellyel szeptemberben, Bonneville-ben próbálják megdönteni a motorkerékpárok sebességi rekordját. A jelenlegi, 605,69 km/h-s világrekord már öt éve áll, ezt szeretnék túlszárnyalni sugárhajtású gépükkel.

A szerkezet 6,1 méter hosszú, zárt kabinos – ilyen értelemben jobban emlékeztet a sebességrekorder-autókra – és automatikusan visszahúzódó kitámasztókerekekkel oldották meg, hogy álló helyzetben se boruljon fel. A tervező szerint a gép ideális körülmények között megfuthatná a 724 km/h-s, azaz a 450 mérföld/órás sebességet, de egyelőre az a cél, hogy túlszárnyalják a 400 mérföld/órás, azaz a 644 km/h-s sebességet. A gépről egyelőre nem árultak el sok mindent, csak annyit tudunk, hogy a hajtást egy helikopter-gázturbinából átalakított, viszonylag kisméretű sugárhajtómű szolgáltatja, amelyet a hátsó kerék előtt helyeztek el.

A The Brits csapat nem először próbálkozik Bonneville-ben, az előző rekordjuk még 1999-ben 535 km/h volt. Az idén azonban nagy verseny várható: a 400 mérföldes határ áttörésével legalább öt csapat próbálkozik majd.