Kötelező motoros tartozék lesz a láthatósági mellény

2015.05.21. 16:12

Franciaországban évek óta születnek újabb és újabb törvényjavaslatok arra vonatkozóan, hogy hogyan tegyék biztonságosabbá a motorkerékpárok használatát. Olyan – végül el nem fogadott – törvényjavaslatok is napvilágot láttak korábban, amelyek kötelezővé tették volna a fényvisszaverő felületeket a motorosok ruházatán, vagy bizonyos típusú védőfelszerelések viselését a bukósisakon kívül. Ám végül egy egyszerűbb megoldást választott a helyi törvényhozás: átemelik az autókra vonatkozó szabályozást.

Nem mindenki örül az új szabálynak. A felirat jelentése: És most, jobban látsz engem?
Nem mindenki örül az új szabálynak. A felirat jelentése: És most, jobban látsz engem?

Így motorozás közben viselni nem, de a motorban tartani kötelező lesz egy láthatósági mellényt, amelyet az út szélén megálló motorosoknak kötelező lesz felvennie. A mellény hiányárét is büntethet majd a rendőr, bár a bírság összege 11 euró, ami nem jelent nagy visszatartó erőt, viszont az út szélén, mondjuk szerelés közben felejtjük el felvenni, azért már 135 euró is lehet a bírság.

Az új törvény kritikusai szerint sem a mellény ára a gond, hisz bármelyik nagyáruházban kapható fillérekért, ez még a magyar fizetések mellett sem szokott gondot okozni. A gond az, hogy a motorkerékpárok egy részén semmiféle pakolási lehetőség nincsen, vagy ami kevés mégis, azt elfoglalja a szintén kötelező elsősegély-csomag. Így mégis előfordulhat, hogy a legjobb szándék mellett is otthon marad a láthatósági mellény, ami végső soron jó sokba kerülhet.

Gondolhatnánk, hogy Franciaország messze van, de ha ott sikerült átverni a szabályt, az egyrészt már vonatkozik mindenkire, aki arra jár, másrészt könnyen lehet alapja egy európai szintű jogharmonizációnak, így akár egy-két éven belül mindenkire vonatkozhat.