Végre itt a Yamaha MT-25

2015.06.09. 13:21

Indonéziában mutatta be a régóta várt meztelen MT-25-öst a Yamaha. A japán gyártó újdonsága lényegében az R25 sportmotor idomoktól megfosztott változata, amely sok meglepetést nem tartogatott.

Ahogy nevéből is lehet következtetni, az MT-25-be egy 249 köbcentis sorkettes blokk került, amely 36 lóerős teljesítmény és 22,6 newtonméteres csúcsnyomaték leadására képes. Ehhez 165 kilogrammos tömeg társul, azaz csupán egyetlen kilóval lett könnyebb, mint teljesen idomos rokona. A megállásról elöl egy 298 milliméteres tárcsa és kétdugattyús nyereg, hátul pedig 220-as tárcsa és egydugattyús nyereg gondoskodik.

Nemcsak a bemutatót, hanem a gyártást is Indonéziába vitték a japánok. A legtöbb országba tehát onnan jut el az MT-25, de az sem kizárt, hogy Indiában például helyi gyártásba fognak. A konkurenciát a Suzuki GW250-ese és a Honda CB300F típusjelzésű gépe adhatja. Bár globális modellről van szó, úgy tudni, az európai és észak-amerikai modell kicsivel nagyobb, 300 köbcenti körüli blokkot kap – csakúgy, mint az R3 sportmotor. Ezen kívül azonban vélhetően minden azonos lesz.

A hivatalos árakat egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de egyes források szerint a nagyobb, 300-as kivitel – amelyet talán az őszi nagy motorkiállításokon mutatnak majd be – 1,2 millió forint körüli dollárba kerülhet majd a tengerentúlon. Hogy ez nálunk milyen árcédulát jelenthet, még kérdéses.