Egyetlen módja, hogy ne lopják el a motorod

2015.07.31. 09:12

Elég nagy királyság, ha az ember megveszi a zsír új motort a szalonból. A királyságból viszont jócskán visszavesz, ha másnap ellopják. Nálunk azért jellemzően ott lehet hagyni a motort az utcán, még a gázos környékeken sem kel automatikusan lába mindennek. Lopnak el motort, persze, de nem azon lepődünk meg, hogy jé, még mindig megvan a gép, hanem ha mégsincs ott, ahol letettük.


A súlyos közbiztonsági problémákkal küzdő Brazíliában viszont más a helyzet. Sao Paolo az ország legnagyobb városa, Magyarországról nézve felfoghatatlan méretű: körülbelül 20 millió lakossal, és négyzetkilométerenként 7200 fős népsűrűséggel bír. És sajnos elég komoly bűnözéssel is.

Egy helyi motoros ezért miután megvette a vadonatúj Yamaha XT660Z Ténéréjét, egyből valami szokatlan biztonsági megoldás után nézett, mert ott talán még a lebetonozás sem lett volna garancia arra, hogy a gép a helyén marad. Végül rikító narancssárgára festette.

"Sajnos a kormány és a rendőrség nem tesznek semmit, hogy visszaszorítsák a lopásokat. Nem pesszimista vagyok, hanem realista." - magyarázta tettét  - "a tolvajok nem szeretnek dolgozni, és ezzel így ebben a formában nem nagyon tudnak mit kezdeni, egy ilyen motor senkinek nem kéne".

Ahhoz, hogy az eredmény igazán látványos legyen, a nulla kilométeres motort először fehérre fújta, majd arra ment rá a naranccsárga réteg. Igen alapos munkát végzett, az ülésen és a plexin kívül semmit nem kímélt.