Titokzatos sport-Yamaha a tengerentúlra?

2015.08.20. 13:47

Amikor a Yamaha tavaly bemutatta csúcs-sportgépét, az R1-et, akkor arról is szó volt, hogy az alapkivitelen kívül további változatok jönnek majd. Az R1M valóban meg is érkezett, most pedig - hosszú idő után - felbukkant az R1S elnevezés, amely talán csak az Egyesült Államokban lesz ismert.

Ez a típusjelzés egy kiszivárgott dokumentumban került elő. A helyi levegőminőség javítására alapított ügynökség, a CARB (California Air Research Board) hivatalos iratain szerepelt az R1S. Ezzel kapcsolatban több találgatás is napvilágot látott, kérdéses ugyanis, hogy új modellről van-e szó, és ha igen, vajon hova pozícionálják?

Egyes elképzelések szerint kimondottan pályára készült, ezt a szerepet azonban az R1M már magára vállalta. A másik híresztelés szerint az alap R1-esnél egyszerűbb, olcsóbb változat lehetne. Sőt, az sem kizárt, hogy az R1 és az R1S egy és ugyanaz: csupán az amerikai alapmodell utóbbi elnevezést kapta a hivatalos dokumentumokon. Ez nem lenne példa nélküli, hiszen a japán gyártó korábban is hivatkozott már a kézikönyvekben R1S-ként a sima R1-re.

Ami biztos: a fenti táblázatban szereplő betűsorokból az R1, illetve R1S típusjelzést követő első "G" a 2016-os modellévre utal. Az R1S-nél azonban azt is láthatjuk feltüntetve, hogy Basic Cal Model, azaz kaliforniai alapmodell. Ha tehát mindent egybevetünk, a leglogikusabbnak az a verzió tűnik, hogy az R1 és R1M alatt kap majd helyet az amerikai modellpalettán az R1S. Hogy ez az okoskodás helytálló-e, a nagy őszi motorkiállításokon talán kiderül.